Ποιος είναι ο 30χρονος ηγέτης των «Πρασίνων» της Ολλανδίας – Τον αποκαλούν «δίδυμο αδερφό» του Τριντό

Ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών στην Ολλανδία δεν ήταν ο Ρούτε, αν και εξασφάλισε 33 έδρες στο κοινοβούλιο (απώλεσε 9 από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση) αλλά ένας 30χρονος (ο πατέρας του οποίου έχει ρίζες από το Μαρόκο και η μητέρα του από την Ινδονησία) που ηγείται του κόμματος των Πρασίνων.

Ο Γιέσε Κλάβερ, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, κατάφερε να «απογειώσει» την παράταξη και να προσθέσει 10 έδρες εξασφαλίζοντας συνολικά 14 θέσεις στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατέγραψε τις μεγαλύτερες, σε πλήθος, συγκεντρώσεις.

Ο 30χρονος Γιέσε που ανέλαβε τα ηνία των «Πρασίνων» στις 12 Μαϊου του 2015,  θεωρείται το αντίθετο στις ακραίες ισλαμοφοβικές θέσεις του Γκερτ Βίλντερς και είναι τόσο μετριοπαθής που παρομοιάζεται με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, με τον οποίο μάλιστα μοιάζει και εμφανισιακά.

Το μήνυμα του επικεφαλής των Ολλανδών Πρασίνων ήταν το άκρο αντίθετο στην αντιμεταναστευτική ρητορική του Γκερτ Βίλντερς.

Μοιραία, λοιπόν, η ερώτηση προς τον Κλάβερ, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές,  για το αν οι Ολλανδοί απορρίπτουν το εθνικό τους χαρακτηριστικό – και ορίστε τι απάντησε:  «Θεωρώ ότι παραμένουμε ακόμα μια ανεκτική χώρα. Είμαστε μία χώρα που πιστεύει στην ελευθερία, θα έλεγα μια έντονα εκφραστική κοινωνία.Ο Γκερτ Βίλντερς χάνει το μομέντουμ που είχε. Ήταν πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις και τώρα πέφτει όλο και πιο κάτω. Πολλοί από τους ψηφοφόρους του δεν είναι ρατσιστές, είναι πολύ ανεκτικοί. Μόνο που φοβούνται για όσα συμβαίνουν στις ζωές τους. Φοβούνται για το μέλλον τους», έλεγε ο Κλάβερ.

«Πιστεύω πως είναι δημοφιλής, επειδή είναι θετικός, έχει ενέργεια. Και δίνει ελπίδα στους πολίτες έναντι των δεξιών κομμάτων», έλεγε ένας περαστικός στην πόλη Λέιντεν, 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Χάγη, όπως ανέφερε το Euronews.

Ο Γιέσε Κλάβερ τάσσεται υπέρ της επιβολής «πράσινων» φόρων και των μέτρων αντιμετώπισης της κοινωνικής ανισότητας. Οι αντίπαλοί του αντιτείνουν ότι οι προτάσεις του πλήττουν την ανάπτυξη και αυξάνουν την ανεργία.