Γαλλία: Πρόστιμο σε όσους διαμαρτύρονται με κατσαρόλες κατά των προεδρικών υποψηφίων

Παρίσι, της Μαρίας Δενακά

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό!

15 πολίτες από την περιοχή του Καλέ, έλαβαν στο σπίτι τους κλήση για να πληρώσουν πρόστιμο 68 ευρώ, καθώς στις 21 Μαρτίου, συμμετείχαν σε «κονσέρτο» κατσαρόλας μπροστά από κτίριο, όπου πραγματοποίησε προεκλογική συγκέντρωση ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Φιγιόν.

«Είμαστε περίπου 30 πολίτες, χωρίς κανένα πανό, χωρίς καμία αξίωση. Χτυπούσαμε τα κατσαρολικά με τις κουτάλες μας», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Ζερόμ Μπεντ, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του σωματείου «Sud», που συμμετείχε στο κονσέρτο διαμαρτυρίας και θεωρήθηκε από τις αρχές παραβάτης.

Η κλήση δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και αφορά στη διατάραξη κοινής ησυχίας μιας γειτονιάς ή ενός ατόμου με την πρόκληση θορύβου.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δηλώσαν στα γαλλικά ΜΜΕ, σοκαρισμένοι από την αντιμετώπιση της διαμαρτυρίας τους από τις αρχές.

Το «κονσέρτο» με τις κατσαρόλες στο Καλέ, διοργανώθηκε μέσω του Facebook, με σκοπό οι πολίτες που συμμετείχαν να καταγγείλουν τα σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκεται ο Φρανσουά Φιγιόν.

Όμως, η πρωτοβουλία δεν άρεσε στο τοπικό επιτελείο του προεδρικού υποψήφιου, που ζήτησε την παρέμβαση των αρχών.

Οι αστυνομικοί, αφού προχώρησαν σε έλεγχο ταυτοποίησης 15 περίπου πολιτών, ζήτησαν τις διευθύνσεις τους για την αποστολή της παράβασης.

Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, πολίτες χτυπώντας κατσαρόλες υποδέχονται στις πόλεις τους ή διαμαρτύρονται έξω από κτίρια όπου κάνουν προεκλογικές εμφανίσεις προεδρικοί υποψήφιοι, που το όνομα τους έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Οι Γάλλοι έχουν συνδέσει τον θόρυβο που κάνουν οι κατσαρόλες με την αίσθηση που προκαλούν στην κοινή γνώμη τα σκάνδαλα.

Από εκεί έχει βγει η έκφραση «σέρνει κατσαρόλες», που χρησιμοποιεί ακόμη και ο τύπος, όταν αναφέρεται σε πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς όπου εμπλέκεται δημόσιο πρόσωπο.

real.gr