«Μεταμνημόνιο» από το 2018 με… μεταλιτότητα 4,5 δισ. ευρώ!

Με άλλα τρία χρόνια σκληρής λιτότητας (2018-2019 -2020 ) και πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που θα πλήξουν τα χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα θα πληρώσει η Ελλάδα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αν όλα κυλήσουν ομαλά το δεύτερο μισό του 2017.

Ως γνωστό, πλέον, η συμβιβαστική πρόταση με την οποία έφυγε χθες από τις Βρυξέλλες η ελληνική αποστολή είναι η επιβολή μέτρων 2% του ΑΕΠ σε δύο χρονιές. 1% του ΑΕΠ το 2019 από περικοπή συντάξεων και 1% του ΑΕΠ το 2020 από την μείωση του αφορολόγητου.

Σε μια προσπάθεια να είναι εντός και το ΔΝΤ η πρόταση προβλέπει ότι αν η Ελλάδα δεν πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε όλα τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν μαζί το 2019.

Γνωστό είναι, επίσης, ότι η πρόταση δεν αφορά το αν η Ελλάδα θα πάρει αυτά τα μέτρα, αλλά το πότε θα τα πάρει.

Ωστόσο, κάτι που είναι, επίσης, γνωστό αλλά έχει ξεχαστεί είναι ότι για να υπάρχει, όμως, εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ, οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν θα είναι 4,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι απώλειες σε φόρους και εισφορές.

Συνεπώς, το πακέτο των μέτρων θα είναι 2,5% του ΑΕΠ, το οποίο θα επιμεριστεί σε 1,25% του ΑΕΠ (2,25 δισ. ευρώ) από τη μείωση των συντάξεων και άλλα 1,25% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου.

Με άλλα λόγια, θα είναι μέτρα υπό αίρεση και δεν θα αντισταθμίσουν παρά ένα ελάχιστο κομμάτι των απωλειών.

Για παράδειγμα, η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 στα 5.600 για άγαμους και συνταξιούχους θα χτυπήσει, κυρίως, τα εισοδήματα από 400 ευρώ σε μισθούς και συντάξεις, δηλαδή, που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

Οι περικοπές των συντάξεων θα είναι στοχευμένες και θα ξεκινούν από 6% έως και 35% για συντάξεις που περνούν τα 1.000 ευρώ.

Από την άλλη μεριά, το πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων απουσιάζει από όλες τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, αφού τα μέτρα αυτά θα ενεργοποιηθούν αν η Ελλάδα ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ.

Συνεπώς, η ενεργοποίηση των αντισταθμιστικών θα γίνει με πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 4,5 % του ΑΕΠ (8,1 δισ. ευρώ) και για το 2019 και για το 2020.

Στο πακέτο των αντισταθμιστικών περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ, η μείωση του πρώτου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι τα 20.000 ευρώ από το 22% στο 20% και για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% και κάποια επιδόματα στους βρεφονηπιακούς που θα χρηματοδοτούνται έτσι και αλλιώς από τα περισσεύματα του Κοινωνικού Εισοδήματος αλληλεγγύης.

Ανταλλάγματα

Αν η Ελλάδα συμφωνήσει σε αυτήν την πρόταση, θα έχει αύριο ένα προσχέδιο συμφωνίας και μια υπόσχεση για την επιστροφή των θεσμών μετά το Πάσχα για να ολοκληρωθούν και τα επιμέρους μέτρα και πλέον να υπάρχει αντικείμενο συζήτησης και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αν υπάρξει η συνολική συμφωνία για αξιολόγηση χρέος – πλεονάσματα στις 22 Μαΐου, τότε η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr