Δε. Μαΐ 25th, 2020

NEWS & STUDIO IN GAVDOS ISLAND

Χειμώνα Καλοκαίρι διακοπές στο πρώην studio του Ραδιοφωνικού σταθμού gavdos fm 88,8 ETHNICK STUDIO Τηλ 2823083037

Βράβευση του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” από το International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus, για την βράβευση που απένειμε προς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την πολυετή και ακατάπαυστη προσφορά του για την προστασία της φύσης των ελληνικών θαλασσών.
Η βράβευσή έγινε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.Το International Propeller Club of the United States, είναι ένας φορέας της ναυτιλιακής κοινότητας που ιδρύθηκε στην Νέα Υόρκη το 1922 και έχει έδρα στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.
Αφιέρωμα του διεθνούς περιοδικού υδρογραφίας Hydro International στην ερευνήτρια του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” Inge van den Meiracker
Αφιέρωμα του διεθνούς περιοδικού υδρογραφίας Hydro International, στην νέα επιστήμονα Inge van den Meiracker από την Ολλανδία, η οποία στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της στο Geographical Information Management and Applications στο University of Utrecht, συμμετείχε ενεργά για 6 μήνες στην έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για την χαρτογράφηση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας.
Μπορείτε να διαβάσετε το ειδικό άρθρο του περιοδικού Hydro International που παρουσιάζει την σκληρή και ποιοτική δουλειά της Inge van den Meiracker εδώ (σελ 19-21).
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Το Αρχιπέλαγος στο World Whale Film Festival, στο Maui της Χαβάης
Στις 14 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του World Whale Film Festival, στο Maui της Χαβάης, θα παρουσιαστεί ταινία – αφιέρωμα στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο νησί των Λειψών.
Το Καταφύγιο θα αποτελέσει ένα κέντρο περίθαλψης μοναδικό στο είδος του στη Μεσόγειο, καθώς θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένη κτηνιατρική φροντίδα στα θαλάσσια είδη σε ένα φυσικό περιβάλλον μακριά από την όποια όχληση προκαλεί ο άνθρωπος. Στοχεύουμε να αποτελέσει πρότυπο που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία πολλών αντίστοιχων κέντρων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, με προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν τον πραγματικό σεβασμό στην ευζωία των υπό περίθαλψη ζώων.
Στόχος για όλους εμάς στο Αρχιπέλαγος είναι να περνάμε από τα λόγια στην πράξη. Έτσι μέσα στην καρδιά του χειμώνα συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την εργασία για την κατασκευή του κέντρου περίθαλψης στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στο νησί των Λειψών. Αυτό πραγματοποιείται χωρίς καμία κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά με πόρους που προέρχονται από ανθρώπους και φορείς που στηρίζουν τις δράσεις προστασίας του Αρχιπελάγους, καθώς και με ιδίους πόρους και πάρα πολύ προσωπική εργασία.Μάθετε περισσότερα: https://aegeansanctuary.com
https://www.youtube.com/watch?v=iLFXFw6FGaA
Στηρίξτε τη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου! https://aegeansanctuary.com/donate/
Ενεργειακή αυτονομία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής του Αιγαίου
Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της φωτοβολταϊκής μονάδας τελευταίας τεχνολογίας 10KW που πλέον καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών του κτηρίου, τόσο σήμερα όσο και κατά την προβλεπόμενη πλήρη λειτουργία του.
Το γεγονός ότι το κτήριο του καταφυγίου βρίσκεται σε περιοχή που δεν καλύπτεται από το δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού, παρά τις εγγενείς δυσκολίες, θεωρήθηκε εξ αρχής ως πλεονέκτημα. Ώθησε την σχεδίαση του καταφυγίου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, έχοντας πλήρη αυτονομία ως προς την παραγωγή ρεύματος, θέρμανση, ψύξη και υδροδότηση. Συμπληρωματικά στην φωτοβολταϊκή μονάδα, έχει εγκατασταθεί μία ηλεκτρική γεννήτρια που θα καλύπτει εργασίες με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η γεννήτρια αυτή λειτουργεί με βιοντίζελ που προέρχεται από ανακυκλωμένα μαγειρικά έλαια.Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ίδρυμα Booking Cares της booking.com και την DER Touristik, που στήριξαν και στηρίζουν τη διαδικασία κατασκευής του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.Διαβάστε περισσότερα εδώ κι εδώ
Σπάνια Είδη Νεκρά στις Ακτές του Αιγαίου
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα η δράση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος συνεχίζεται στο Αιγαίο. Θέλουμε, ωστόσο, να μοιραστούμε μαζί σας κάποια από τα γεγονότα της θλιβερής πραγματικότητας που καταγράφουμε στις θάλασσες μας. Ο εντοπισμός και η ενημέρωση από τους πολίτες και τις λιμενικές αρχές για περιστατικά εκβρασμένων ή νεκρών σπάνιων θαλάσσιων ειδών στις ελληνικές ακτές, δεν αποτελεί είδηση, αλλά δυστυχώς μία καθημερινότητα για εμάς, καθώς αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά σε πολλές περιοχές του Αιγαίου.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τα νεκρά σπάνια είδη που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Οι τρείς θαλάσσιες χελώνες που εκβράστηκαν νεκρές θανατώθηκαν από ανθρωπογενή αίτια, ενώ η μία πέθανε με ιδιαίτερα βασανιστικό τρόπο, παγιδευμένη για μέρες μέσα σε σχοινιά και κατέληξε έπειτα από τη σήψη του αριστερού της πτερυγίου. Θύμα ηθελημένης θανάτωσης ήταν και μία νεαρή μεσογειακή φώκια, η οποία έφερε εμφανή τραύματα.
Το γεγονός ότι τα σπάνια ζώα κάποια στιγμή θα πεθάνουν είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όταν όμως ο θάνατός τους οφείλεται σε ανθρωπογενή αίτια, δηλαδή στην εγκληματική συμπεριφορά ή αδιαφορία του ανθρώπου, αυτό είναι κάτι που μας δεν μας προξενεί πλέον ανησυχία, αλλά θυμό. Τα νεκρά σπάνια είδη στις ακτές μας δεν είναι ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο αλλά μία σοκαριστική πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε την πορεία μας ως κοινωνία εξολοθρεύοντας τα σπάνια είδη που κατάφεραν να επιβιώσουν έως σήμερα στις θάλασσές μας. Σαν να μην φτάνει ότι καταστρέφουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα και εξαντλούμε τα ιχθυαποθέματα. Προσπαθούμε να μετατρέψουμε τις θάλασσες μας σε υποβρύχιες χωματερές καθώς οδηγούμε προς την θάλασσα την ανικανότητά μας να διαχειριστούμε την στεριά. Πρόθεση κάποιων όμως μοιάζει να είναι και να δολοφονήσουμε ό,τι καταφέρνει να επιβιώσει κόντρα στις συνθήκες που δημιουργήσαμε.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Μοιραζόμαστε μαζί σας λίγες εικόνες από το χειμωνιάτικο Αιγαίο
Φυσητήρας, ο γίγαντας των θαλασσών μας
Ένας φυσητήρας, ένας γίγαντας των θαλασσών μας, στο πεδίο έρευνας πάνω από τη θαλάσσια τάφρο ανάμεσα στην Ικαρία, την Χίο και τη Σάμο. Αυτή η ιδιαίτερη θάλασσα όπου τα νερά ξεπερνούν τα 1100 μέτρα σε βάθος, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους για τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά στη ΒΑ Μεσόγειο. Ευτυχώς αυτά να νερά αυτοπροστατεύονται από τους δυνατούς ανέμους και τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ως αποτέλεσμα δεν είναι προσβάσιμη στην ανθρώπινη δραστηριότητα (και επιβάρυνση) παρά μόνο ελάχιστους μήνες τον χρόνο.Αυτά τα βαθιά και άγνωστα νερά, μας θυμίζουν καθημερινά πόσα πολλά είναι αυτά που ακόμα δεν γνωρίζουμε για την ζωή σε αυτή την μοναδική θάλασσα.
Προστατεύοντας τα δάση των θαλασσών μας
Η συνεχιζόμενη καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας που λαμβάνει χώρο στις ελληνικές θάλασσες, όπου δυστυχώς δεν εφαρμόζεται κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία τους, δεν προκαλεί μόνο σημαντικές επιπτώσεις στην αλιεία (καθώς μειώνεται η παραγωγικότητα των αλιευμάτων) και στον τουρισμό (καθώς προκαλούνται φαινόμενα διάβρωσης παραλιών). Μας στερεί επίσης από τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν αυτά τα σημαντικά οικοσυστήματα για τον περιορισμό των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Translate »