Δωδεκάλογος ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη, αλλά και επενδύσεις, Υγεία, Παιδεία, Εργασία

  • Πώς συνοψίζεται σε δώδεκα σημεία το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
  • Αισιοδοξία στην εκδήλωση της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής
  • Οι τομείς που δίνει έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας
  • Δεν έλειψε και η αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν

Ένα αισιόδοξο restart επιχειρήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα σε στελέχη, φίλους και ψηφοφόρους (νυν και παλαιότερους) του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, «ξεδιπλώνοντας» ένα συνολικό πρόγραμμα τετραετίας με έμφαση στη μεσαία τάξη, η οποία στις ευρωεκλογές του Μαΐου γύρισε την πλάτη στο κυβερνών κόμμα.

Με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων να αναμένεται στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τετάρτη, μετά από συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ,το οποίο μπορεί να συμπυκνωθεί σε δώδεκα βασικές δεσμεύσειςαναφορικά με την εργασία, την υγεία, τις επενδύσεις αλλά και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Ανάμεσα στις δώδεκα δεσμεύσεις περιλαμβάνεται ο στόχος για 500.000 νέες και ποιοτικές δουλειές, «ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία», αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, μόνιμες προσλήψεις 10.000 ατόμων στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Επιπλέον, κεντρική θέση στο σχέδιο για την ανάπτυξη, κατέχει η Πράσινη Ανάπτυξη (32% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση έως το 2030) καθώς επίσης και οι επενδύσεις με στόχο τον διπλασιασμό Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025.

Στους βασικούς στόχους είναι επίσης η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20% και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Στις δώδεκα βασικές δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, συγκαταλέγονται τέλος, το πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο και ο πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια.

Αναλυτικά οι δώδεκα δεσμεύσεις:

1. 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία.
2. Ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία
3. Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.
4. 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία.
5. Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
6. Πράσινη ανάπτυξη: Την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030
7. Διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.
8. Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%
9. Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%
10. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.
11. Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.
12. Θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε και την αυτοκριτική του, λέγοντας πως καταλαβαίνει «την κόπωση, το θυμό των ανθρώπων που έβαλαν πλάτη» αλλά καλώντας τους παράλληλα «να αναρωτηθούν αν άξιζε τον κόπο να μη μείνει κανείς μόνος του στην κρίση».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμα πως η χώρα «δεν μετατράπηκε σε Παράδεισο» και έδωσε το έναυσμα για «ένα ιστορικό βήμα» που θα κρίνει εάν η Ελλάδα «φτερουγίσει για να πετάξει ή θα γυρίσει πίσω στα μνημονιακά χρόνια».

altsantiri.gr