Πε. Δεκ 3rd, 2020

NEWS & STUDIO IN GAVDOS ISLAND

Χειμώνα Καλοκαίρι διακοπές στο πρώην studio του Ραδιοφωνικού σταθμού gavdos fm 88,8 ETHNICK STUDIO Τηλ 2823083037

Εμβόλιο για κορωνοϊό: Φως στην άκρη του τούνελ – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επείγουσα αδειοδότηση – Πώς θα εμβολιαστούν οι Έλληνες

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αίτηση αδειοδότησης – Πότε αναμένεται έγκριση. Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού της Ελλάδας που θα βάλει τέλος στην πανδημία.

Την ώρα που στην Ελλάδα ανακοινώνονταν 2581 νέα κρούσματα κορωνοϊού και οι εντατικές της χώρας είναι γεμάτες ασθενείς που δίνουν μάχη με τον φονικό ιό, μία αχτίδα ελπίδας είναι πλέον ορατή στον ορίζοντα.

Η Pfizer που ανακοίνωσε εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο της έναντι της COVID-19 κατέθεσε επίσημο αίτημα στον FDA να δώσουν έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19 και πλεόν ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την κυκλοφορία του.

Για ιστορική στιγμή, εκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διανομή του εμβολίου θα είναι ζήτημα ωρών από τη στιγμή που θα λάβει έγκριση, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer σε συνέντευξή του στο Sky news, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν παραχθεί πάνω από 20 εκατομμύρια δόσεις και η παραγωγή συνεχίζεται.

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι δόσεις θα αποστέλλονται σε χώρες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές, αυξάνοντας την πιθανότητα «για ρύθμιση της κατάστασης», αλλά είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υπομονετικός» επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αίτηση αδειοδότησης – Πότε αναμένεται έγκριση

«Οι Pfizer/BioNTech θα υποβάλουν σήμερα (σ.σ. Χθες) την αίτηση έκτακτης αδειοδοτησης του υποψηφίου Covid-19 εμβολίου τους, στις ρυθμιστικές υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ (FDA)», ανέφερε σε ανάρτησή του ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Αναλυτική η εξήγησή του:

«Η υποβολή του φακέλου βασίζεται:

1. στο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου- 95% (p <0,0001)- που καταδεικνύεται στην κλινική μελέτη φάσης 3 των εταιρειών σε συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 (πρώτος πρωταρχικός στόχος) και επίσης σε συμμετέχοντες με και χωρίς προηγούμενη SARS -CoV-2 μόλυνση (δεύτερος πρωταρχικός στόχος), σε κάθε περίπτωση που μετράται 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

2. Η ανάλυση βασίστηκε σε 170 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19.

3. Η υποβολή της αίτησης υποστηρίζεται επίσης από ζητούμενα δεδομένα ασφαλείας από ένα τυχαιοποιημένο υποσύνολο περίπου 8.000 συμμετεχόντων ηλικίας ≥18 ετών, και ανεπιθύμητα δεδομένα ασφαλείας από περίπου 38.000 συμμετέχοντες σε δοκιμές (που παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα δύο μηνών μετά τη δεύτερη δόση του υποψηφίου εμβολίου).

4. Η υποβολή περιλαμβάνει επίσης ζητούμενα δεδομένα ασφαλείας για περίπου 100 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

5. Περίπου το 42% των παγκόσμιων συμμετεχόντων και το 30% των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ στη μελέτη Φάσης 3, έχουν διαφορετικά φυλετικά και εθνικά υπόβαθρα, ενώ στο 41% ​​του παγκόσμιου και στο 45% των ΗΠΑ οι συμμετέχοντες είναι 56-85 ετών.

6. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή Παρακολούθησης των Δεδομένων (DMC) της μελέτης δεν έχει αναφέρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια που να σχετίζονται με το εμβόλιο.

Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η επιτροπή του FDA σκοπεύει να συνεδριάσει τον Δεκέμβριο (8-10/12) για να συζητηθεί το εμβόλιο, αν και οι ημερομηνίες θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Τι άλλο γνωρίζουμε;

1. Οι εταιρείες αναμένουν ότι το FDA θα χορηγήσει την άδεια έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

2. Η Pfizer δήλωσε ότι αναμένει να ετοιμάσει 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου φέτος, αρκετές για την προστασία 25 εκατομμυρίων ανθρώπων.

3. Ενα πιλοτικό πρόγραμμα δοκιμαστικής διανομής έχει ήδη ξεκινήσει σε 4 πολιτείες των ΗΠΑ.

Αυτή η εβδομάδα συνεχίζει με καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων και μένουμε αισιόδοξοι.»

20 εκατ. εμβολιασμοί στις ΗΠΑ το 2020

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων εντός του Δεκεμβρίου και στην συνέχεια 25-30 εκατομμυρίων μηνιαίως.

Η ταχύτητα των εξελίξεων είναι πρωτοφανής στην ιστορία των εμβολίων. Χρειάσθηκαν οκτώ χρόνια κατά μέσον όρο για την έγκριση εμβολίων κατά την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ.

Πώς έγιναν οι δοκιμές και πόσοι προστατεύτηκαν

Η γερμανική εταιρεία BioNTech δεν πρότεινε παρά τον Μάρτιο στην Pfizer το εμβόλιό της βασισμένο στην τεχνολογία αιχμής του αγγελιοφόρου RNA, όταν ο κόσμος ζούσε το πρώτο του lockdown. Ο πρώτος εθελοντής έλαβε το εμβόλιο στις 23 Απριλίου στη Γερμανία, κατά την Φάση 1 των κλινικών δοκιμών. Η Φάση 3, η τελευταία, ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου με 44.000 εθελοντές σε πολλές ηπείρους.

Το ήμισυ των εθελοντών αυτών έλαβαν placebo, το άλλο ήμισυ το πειραματικό εμβόλιο, χωρίς να γνωρίζουν ποιος πήρε τι. Συνέχισαν κανονικά την ζωή τους, με τις ίδιες συμβουλές για την λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Σταδιακά, με την έκρηξη της επιδημίας στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 αυξήθηκε στην ομάδα του placebo, αλλά όχι και στην ομάδα του εμβολίου.

Στα 170 περιστατικά που διαγνώσθηκαν μεταξύ των εθελοντών, 162 προέρχονταν από την ομάδα του placebo και 8 από την ομάδα του εμβολίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών. Τα στατιστικά στοιχεία είναι σαφή: ένα εμβολιασμένο άτομο έχει 95% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από την νόσο σε σχέση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο.

Αλλά καλά νέα είναι ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής μορφής της νόσου και είναι εξίσου αποτελεσματικό στους νέους και στους άνω των 65 ετών.

Αρχικά, ο FDA θα χορηγήσει άδεια επείγουσας χρήσης, ένα υπό όρους πράσινο φως, που θα συνδέεται με τον επείγοντα χαρακτήρα της υγειονομικής κρίσης, και θα αφορά αναμφίβολα περιορισμένες ομάδες του πληθυσμού.

Πότε θα έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα

Αισιόδοξη νότα στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού έδωσε ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, μιλώντας για τα εμβόλια που ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν και θα φέρουν εν καιρώ την κανονικότητα στον κόσμο.

«Υπάρχει, σε αντίθεση με τα ανησυχητικά και δυσάρεστα νέα της εξέλιξης του κορωνοϊού, μπαράζ καλών νέων από την πλευρά των εμβολίων και έχει δρομολογηθεί η έγκριση δύο, της Moderna και της Pfizer, μέσα στον Δεκέμβρη. Θα ζητήσουν και οι δύο έγκριση και οι οργανισμοί FDA και ο ευρωπαϊκός, θα πάνε γρήγορα στη δική τους πλευρά, οπότε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουν δώσει την έγκριση», σχολίασε αρχικά στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή και συνέχισε:

«Οι εταιρείες έχουν ήδη έτοιμες δόσεις που μπορούν να στείλουν πριν από το τέλος του 2020, οπότε τις πρώτες μέρες του 2021 πιθανόν να έχουμε και στην Ελλάδα».

Που και πως θα γίνει ο εμβολιασμός

Την κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και η οποία οδηγεί στην πλημμελή εφαρμογή των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού αναγνωρίζει η κυβέρνηση ωστόσο η αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ δεν αφήνει περιθώρια για χαλαρώτητα ή εφησυχασμό. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την εντατικοποίηση των ελέγχων ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα τόσο όσον αφορά στις μετακινήσεις όσο και στους χώρους εργασίας.

«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Τώρα ωστόσο μετά τις καθημερινές ανακοινώσεις για τα εμβόλια βλέπουμε μία αχτίδα φωτός. Ξέρουμε ότι θα φτάσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας. Όμως μέχρι τότε ας συνεχίσουμε την προσπάθεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο

Την ώρα που τα θετικά μηνύματα στο μέτωπο των εμβολίων πληθαίνουν με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ανακοίνωση πως το εμβόλιο της Οξφόρδης θωρακίζει το ανοσοποιητικό των ηλικιωμένων, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για εφαρμογή σχεδίου εμβολιασμού στον ελληνικό πληθυσμό.

«Πρώτα απ’ όλα, τα εμβόλια θα χορηγηθούν – όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός – δωρεάν» υπενθύμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Έπειτα υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά την οργάνωση του εμβολιασμού θα υπάρξουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούν να εμβολιάζουν μηνιαίως 2.117.440 πολίτες.

Αν έρθουν ταυτόχρονα περισσότερα εμβόλια και χρειαστούν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει και αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Οι υγειονομικοί θα εμβολιαστούν σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Υγειονομικές Δομές.

Οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας θα εμβολιαστούν από 65 κινητές μονάδες εντός 10 ημερών.

Το προσωπικό και οι κρατούμενοι στα 35 Σωφρονιστικά Καταστήματα θα εμβολιαστούν από υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται κοντά σε αυτά.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα εμβολιαστούν από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα 34 Κέντρα Φιλοξενίας στα 6 κέντρα υποδοχής και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

https://newpost.gr/

Translate »