Πα. Ιαν 24th, 2020

NEWS & STUDIO IN GAVDOS ISLAND

Χειμώνα Καλοκαίρι διακοπές στο πρώην studio του Ραδιοφωνικού σταθμού gavdos fm 88,8 ETHNICK STUDIO Τηλ 2823083037

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Σχεδίαζαν επίθεση εναντίον αστυνομικού στόχου (video)

Η ληστεία στο Χολαργό που άνοιξε το δρόμο για την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής – Το χρονικό της εξάρθρωσης

Επίθεση κατά αστυνομικού στόχου φαίνεται πως ετοίμαζε η «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία ήταν γνωστή για το μένος της εναντίον των αστυνομικών και στις προκηρύξεις καταφερόταν συνεχώς εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας χρησιμοποιώντας προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι αρχές ήταν εδώ και καιρό στα ίχνη των τρομοκρατών και η ληστεία σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στο Χολαργό τον προηγούμενο μήνα, και κυρίως τα παιδαριώδη λάθη των δραστών, άνοιξε τον «δρόμο» για την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και των καταιγιστικών εξελίξεων. «Ακάλυπτοι» πήγαν οι δράστες, ο ένας πυροβόλησε κατά λάθος τον άλλο και βρέθηκε αίμα στον κάλυκα. Υπάρχουν δυο παλιοί «γνώριμοι» των Αρχών, και αποτελούν κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, για καιρό υπό παρακολούθηση ήταν ο ένας από τους συλληφθέντες και ο 46χρονος καταζητούμενος. Με βρισιές και… κλωτσιές παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες. Απολογούνται την Τρίτη (12/11). Διαβάστε όλο το χρονικό των ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες γ συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, που χαρακτηρίζεται από τη βιαιότητα των χτυπημάτων της, πιθανότατα προετοίμαζε χτύπημα σε αστυνομικό στόχο. Φερόταν μάλιστα, να είχε αναβαθμίσει την επιχειρησιακή της δράση κάτι που μαρτυρά και ο βαρύς οπλισμός που βρέθηκε στην κατοχή της, Έτσι εξετάζεται από τις διωκτικές αρχές το ενδεχόμενο να έπληττε αστυνομικό τμήμα ή κάποιον άλλο αστυνομικό στόχο και το προσεχές διάστημα με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου αλλά και τις εκδηλώσεις για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Από τις έρευνες προέκυψε πως λίγα μέτρα από το σημείο της ληστείας στο Χολαργό, όπου τραυματίστηκε ο 46χρονος καταζητούμενος (είχε στο παρελθόν συλληφθεί για σχέση με τους Πυρήνες της Φωτιάς) όταν το καλάσνικοφ που κρατούσε ο συνεργός του και ένας εκ των συλληφθέντων εκπυρσοκρότησε, τα μέλη της Επαναστατικής Αυτοάμυνας είχαν «στήσει» τη δεύτερη γιάφκα τους. Η πρώτη ήταν στην Κυψέλη.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν πως οι συλληφθέντες είχαν μεταφέρει το οπλοστάσιο της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» στο διαμέρισμα του Χολαργού, καθώς φαίνεται να προετοίμαζαν κάποιο χτύπημα και μάλιστα εναντίων αστυνομικών, τόσο εν όψει του Πολυτεχνείου, όσο και λόγω των τελευταίων επεισοδίων στην περιοχή των Εξαρχείων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «OPEN TV», η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης ήρθε την ώρα όπου τα μέλη της προετοιμάζονταν για την πραγματοποίηση ενός νέου ισχυρού χτυπήματος. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει πραγματοποιήσει χτυπήματα μόνο με καλάσνικοφ και με χειροβομβίδα.

Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν και αντικείμενα όπως πυροκροτητές και ζελατοδυναμίτιδα δείχνει ότι ήθελαν να αναβαθμίσουν τη δράση τους. Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι ο στόχος θα ήταν σίγουρα κάποιος αστυνομικός. Εκτός των άλλων εντοπίστηκε φάρος περιπολικού, πλαστές πινακίδες, αλεξίσφαιρο γιλέκο και μία τσάντα με εκρηκτική ύλη ανφο. Οι αστυνομικοί επιτελείς κάνουν σκέψεις για το εάν βρέθηκε αντιμέτωπη με μία τρομοκρατική οργάνωση ή με συγκοινωνούντα δοχεία δεύτερης οργάνωσης που βάζει βόμβες.

Αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζουν στην Αντιτρομοκρατική καθώς η έρευνα για την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη έχει «μιλήσει» η βαλλιστική, αφού ταυτοποιήθηκε το καλάσνικοφ με το οποίο η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε κάνει τρεις επιθέσεις: δυο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ κατά ανδρών των ΜΑΤ και μια στην πρεσβεία του Μεξικού.

Η Αντιτρομοκρατική θα κάνει όμως φύλλο και φτερό και τα υπόλοιπα ευρήματα που εντόπισε στη γιάφκα του Χολαργού και στο διαμέρισμα της Κυψέλης. Ανάμεσά τους ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στικάκια και κινητά τηλέφωνα. Στο διαμέρισμα της Κυψέλης, η αστυνομία βρήκε επίσης έναν φάρο περιπολικού, πλαστές πινακίδες και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Το διαμέρισμα της Κυψέλης, το οποίο είχε νοικιάσει ο 46χρονος σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, φαίνεται πως οι δράστες το είχαν καθαρίσει με χλωρίνη πριν μεταφέρουν από εκεί τον οπλισμό της οργάνωσης στο διαμέρισμα στο Χολαργό.

Οι εκτιμήσεις των Αρχών και γιατί περίμεναν χτύπημα εναντίον αστυνομικών

Από τις έρευνες προέκυψε πως λίγα μέτρα από το σημείο της ληστείας στο Χολαργό, όπου τραυματίστηκε ο 46χρονος καταζητούμενος (είχε στο παρελθόν συλληφθεί για σχέση με τους Πυρήνες της Φωτιάς) όταν το καλάσνικοφ που κρατούσε ο συνεργός του και ένας εκ των συλληφθέντων εκπυρσοκρότησε, τα μέλη της Επαναστατικής Αυτοάμυνας είχαν «στήσει» τη δεύτερη γιάφκα τους. Η πρώτη ήταν στην Κυψέλη.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν πως οι συλληφθέντες είχαν μεταφέρει το οπλοστάσιο της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» στο διαμέρισμα του Χολαργού, καθώς φαίνεται να προετοίμαζαν κάποιο χτύπημα και μάλιστα εναντίων αστυνομικών, τόσο εν όψει του Πολυτεχνείου, όσο και λόγω των τελευταίων επεισοδίων στην περιοχή των Εξαρχείων.

Αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζουν στην Αντιτρομοκρατική καθώς η έρευνα για την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη έχει «μιλήσει» η βαλλιστική, αφού ταυτοποιήθηκε το καλάσνικοφ με το οποίο η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε κάνει τρεις επιθέσεις: δυο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ κατά ανδρών των ΜΑΤ και μια στην πρεσβεία του Μεξικού.

Η Αντιτρομοκρατική θα κάνει φύλλο και φτερό και τα υπόλοιπα ευρήματα που εντόπισε στη γιάφκα του Χολαργού και στο διαμέρισμα της Κυψέλης. Ανάμεσά τους ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στικάκια και κινητά τηλέφωνα. Στο διαμέρισμα της Κυψέλης, η αστυνομία βρήκε επίσης έναν φάρο περιπολικού, πλαστές πινακίδες και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Το διαμέρισμα της Κυψέλης, το οποίο είχε νοικιάσει ο 46χρονος σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, φαίνεται πως οι δράστες το είχαν καθαρίσει με χλωρίνη πριν μεταφέρουν από εκεί τον οπλισμό της οργάνωσης στο διαμέρισμα στο Χολαργό.

Πού χρησιμοποιήθηκε το καλάσνικοφ

Από τον βαλλιστικό έλεγχο προέκυψε ότι το ένα από τα καλάσνικοφ που βρέθηκε στη γιάφκα χρησιμοποιήθηκε εναντίον των επιθέσεων των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, της πρεσβείας του Μεξικού, ενώ δύο φορές πυροβόλησαν κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη.

Πάντως η Αντιτρομοκρατική έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός 46χρονου σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για γνωστό αντιεξουσιαστή που έχει ενεργό ρόλο σε καταλήψεις κτιρίων στην περιοχή των Εξαρχείων.

Κατάλαβε και εξαφανίστηκε ο 46χρονος

Όσον αφορά στον 46χρονο αντιεξουσιαστή που καταζητείται, φαίνεται πως αντελήφθη εγκαίρως, έπειτα από τα παιδαριώδη λάθη που έκαναν στην ληστεία, πως αργά ή γρήγορα η Αντιτρομοκρατική θα φτάσει στα ίχνη τους, με αποτέλεσμα να φροντίσει ο ίδιος να εξαφανιστεί, πριν πραγματοποιηθεί η επιχείρηση στο διαμέρισμά του στην περιοχή των Εξαρχείων και συγκεκριμένα στον περιφερειακό στο Λόφο του Στρέφη.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που ξεκίνησε από την Παρασκευή (08.11.2019), έγιναν έρευνες σε 13 σπίτια και εκτός από τις τρεις συλλήψεις έγιναν και 15 προσαγωγές, ανάμεσά τους και γυναίκα γιατρός στην οποία φέρεται να απευθύνθηκε ο 46χρονος καταζητούμενος μετά τον τραυματισμό του στη ληστεία στο Χολαργό.

Ο ρόλος του 46χρονου

Στο σπίτι του 46χρονου που αναζητείται έχουν εντοπιστεί στικάκια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Η σημασία της έρευνας είναι μεγάλη καθώς οι αστυνομικοί αναζητούν τις προκηρύξεις της οργάνωσης. Όπως ανέφερε η Μίνα Καραμήτρου το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα που συνελήφθη ήταν ενεργό μέλος της οργάνωσης.

Όσον αφορά τον 46χρονο είναι σοβαρά τραυματισμένος και είναι πολύ πιθανόν να κινδυνεύσει η υγεία του. Ο ίδιος άνδρας είναι ο διαχειριστής της κατάληψης «Gar». Αυτή η κατάληψη προκάλεσε αντιπαραθέσεις στα Εξάρχεια, καθώς σε πρόσφατη επιχείρηση του Λιμενικού στα Εξάρχεια, βγήκαν από τη συγκεκριμένη κατάληψη διάφορα άτομα και απείλησαν τους λιμενικούς. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πρόσωπο που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Εξάρχεια.

Ημερομηνία «κλειδί» η 21η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με το «OPEN TV» η ημερομηνία «κλειδί» για την πορεία της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ήταν η 21η Οκτωβρίου όταν και πραγματοποιήθηκε η ληστεία στο κατάστημα τυχερών παιγνίων. Το συγκεκριμένο κατάστημα βρίσκεται μάλιστα, λίγα μέτρα μακριά από τη γιάφκα της οργάνωσης.

Ο τραυματισμός του 46χρονου που αναζητείται σημειώθηκε κατά τη διαφυγή του από το σημείο. Για άγνωστους λόγους όταν πήγε να πάρει το καλάσνικοφ από τον συνεργό του, εκείνο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ακόμη η υπάλληλος του καταστήματος τους είδε όταν έμπαιναν στο κατάστημα και ειδοποίησε την αστυνομία. Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί έφτασαν μετά από λίγα λεπτά οι δράστες είχαν εξαφανιστεί και από καθαρή τύχη δεν σημειώθηκε συμπλοκή.

Η γιάφκα στην Κυψέλη

Η αρχική γιάφκα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ήταν στην Κυψέλη. Από εκεί μετέφεραν τον βαρύτατο οπλισμό στον Χολαργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το «OPEN TV», το διαμέρισμα είχε νοικιάσει ο 40χρονος μαζί με τον 46χρονο που καταζητείται. Οι πληροφορίες που έχουν οι επιτελείς της Κατεχάκη ήταν ότι από το συγκεκριμένο διαμέρισμα έφευγαν τα καλάσνικοφ και οι χειροβομβίδες που χρησιμοποιούσαν για τα χτυπήματά τους.

Ο λόγος που μεταφέρθηκε ο οπλισμός ήταν το φιάσκο με τη ληστεία στο κατάστημα τυχερών παιγνίων. Ένα 48ωρο μετά την ένοπλη ληστεία πήραν τα όπλα και τα μετέφεραν στο Χολαργό. Πριν φύγουν από εκεί καθάρισαν μάλιστα, όλους τους χώρους του διαμερίσματος με χλωρίνη για να μην αφήσουν πίσω τους γενετικό υλικό. Κατά την αποχώρησή τους οι αστυνομικοί πήραν τρεις κούτες με υλικό το οποίο και θα εξεταστεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Αστυνομικοί στο στόχαστρο των καλάσνικοφ

H «Επαναστατική Αυτοάμυνα» – οι γιάφκες της οποίας αποκαλύφθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου – ξεκίνησε τη δράση της το 2014. Η πρώτη επίθεση έγινε στις 25 Μαϊου του 2014, ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, με πυροβολισμούς κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Δύο μήνες μετά με προκήρυξή τους αναλαμβάνουν την επίθεση. Τον Αύγουστο του 2016 μέλη της ομάδας επιτέθηκαν στην πρεσβεία του Μεξικού, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εξαπολύουν επίθεση με χειροβομβίδα στην Γαλλική πρεσβεία.

Το 2017 οι επιθέσεις κλιμακώνονται. Στις 10 Ιανουαρίου τα μέλη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» πραγματοποιούν δολοφονική επίθεση με καλάσνικοφ κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Εκεί τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Τον Νοέμβριο πραγματοποιούν ξανά επίθεση κατά των αστυνομικών στο ίδιο σημείο. Λίγες μέρες αργότερα με ένα κείμενο που μοιάζει με ιδεολογικό μανιφέστο η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» αναλαμβάνει ξανά την ευθύνη των επιθέσεων. Στην προκήρυξή τους εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα Νίκο Μαζιώτη και Πόλα Ρούπα.

Τρία χρόνια αργότερα οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης κλιμακώνονται και μέσα στο 2017 καθώς τα μέλη της εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ όπου από θαύμα δεν υπήρξε νεκρός αστυνομικός. Η ληστεία που σημειώθηκε στις 21 Οκτωβρίου σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στο Χολαργό ήταν η αρχή του τέλους για την τρομοκρατική οργάνωση. Από εκείνη τη στιγμή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται στα ίχνη της.

Συνολικά έχουν βρεθεί και κατασχεθεί:

 • Πέντε πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ
 • Ένα υποπολυβόλο
 • Δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα
 • Δύο πυροβόλα πιστόλια
 • Τέσσερις χειροβομβίδες δακρυγόνου CS
 • Έξι κοινοί πυροκροτητές
 • Εννέα ηλεκτρικοί πυροκροτητές
 • Δύο αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές
 • Ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)
 • Δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα
 • Τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας
 • Τρία σώματα χειροβομβίδας

Πηγές: ethnos.gr, OPEN TV, lawandorder.gr

altsantiri.gr Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Translate »