Τε. Οκτ 21st, 2020

NEWS & STUDIO IN GAVDOS ISLAND

Χειμώνα Καλοκαίρι διακοπές στο πρώην studio του Ραδιοφωνικού σταθμού gavdos fm 88,8 ETHNICK STUDIO Τηλ 2823083037

Πώς θα είναι τα πάρτι μετά την πανδημία του Covid-19

Τα πάρτι και το «clubbing» είναι δραστηριότητες που ενέχουν στενή ανθρώπινη επαφή: οι άνθρωποι μοιράζονται ποτά, αγκαλιές, φιλιά και γενικότερα «εισβάλουν» ο ένας στον προσωπικό χώρο του άλλου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πως θα μπορέσουν οι άνθρωποι να επιστρέψουν σε αυτήν τη συνήθεια μετά την πανδημία;

Οι – κάποτε γεμάτες – χορευτικές «πίστες» των νυχτερινών μαγαζιών παρέμειναν άδειες για μήνες. Μπορεί η εκτόνωση που προσφέρουν τα κλαμπ να είναι εξαιρετικά «ευπρόσδεκτη» μετά από μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως η τρέχουσα κατάσταση συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για τη νυχτερινή ζωή.

Το μεγαλύτερο «στοίχημα» για τα νυχτερινά κέντρα, φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι το πως θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκειμένου οι λάτρεις των πάρτι να μπορέσουν να «επιστρέψουν» και πάλι.

Κάποιες από τις πρώτες προσπάθειες επαναλειτουργίας των κλαμπ και των χώρων με ζωντανή μουσική παγκοσμίως, έδωσαν μια εικόνα για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της νυχτερινής ζωής.

Κλειστό μπαρ
Κλαμπ και μπαρ σε ολόκληρο τον κόσμο έβαλαν «λουκέτο» εν μέσω πανδημίας. © Shutterstock

Στην Κίνα, όπου άνοιξαν για πρώτη φορά τα νυχτερινά κέντρα πριν από μερικούς μήνες, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε θερμομετρήσεις πριν την είσοδο και καταχωρούσαν τα προσωπικά τους στοιχεία για να διευκολύνουν την «ιχνηλάτηση» επαφών. Οι χώροι εκδηλώσεων υιοθέτησαν κάποια επιπρόσθετα μέτρα, όπως τα ποτήρια μιας χρήσης και η ωριαία απολύμανση της τουαλέτας.

«Ο φόβος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση», δήλωσε ο Σέιν Ντέιβις, συνιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής των χώρων εκδηλώσεων Public Records, που βρίσκονται στο Μπρούκλιν.

«Είναι ο φόβος του αγνώστου, ο φόβος του να είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν εμπιστεύεσαι απαραίτητα», πρόσθεσε.

Εδώ και δεκαετίες, τα κλαμπ και τα ρέιβ πάρτι δίνουν μια αίσθηση ενότητας σε περιόδους κοινωνικής ή πολιτικής αναταραχής, κάτι που συχνά ακμάζει μετά από αναγκαστικούς περιορισμούς.

Rave party
Tα ρέιβ πάρτι δίνουν μια αίσθηση ενότητας σε περιόδους κοινωνικής ή πολιτικής αναταραχής. © Shutterstock

Στη δεκαετία του 1970, οι ντίσκο της Νέας Υόρκης πρόσφεραν ένα ασφαλές καταφύγιο για την προβολή της LGBTQ κοινότητας. Το 1988, τα επαναστατικά και ηδονιστικά LSD – house πάρτι «κατέκλυσαν» το Ηνωμένο Βασίλειο και γέννησαν ένα εντελώς νέο μουσικό κίνημα τη δεκαετία του 1990. Η Γερμανική techno «άνθισε» μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ενώνοντας την – έως τότε χωρισμένη – νεολαία της χώρας.

Ενώ πολλοί χώροι εκδηλώσεων δυσκολεύονται να επιβιώσουν χωρίς να γεμίζουν κάθε Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι ο σχεδιασμός, η τεχνολογία και η δημιουργικότητα μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός τρόπου, με τον οποίο οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στα κλαμπ, ακόμη και αν δεν επιτρέπεται η επαφή.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους τα πάρτι μπορούν να συνεχιστούν εν μέσω – αλλά και μετά – την πανδημία.

Ενα νέο κύμα «υποκουλτούρας»

Η εταιρεία Production Lub, με έδρα το Λος Αντζελες, δημιούργησε το Micrashell, ένα προστατευτικό εξοπλισμό που μοιάζει με αυτόν στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Tron». Πρόκειται για ένα κοστούμι για το πάνω μέρος του σώματος και ένα «κράνος» με σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα, που μπορεί να φορεθεί πάνω από τα ρούχα.

Για να διατηρηθεί ο σχεδιασμός «αεροστεγής» και να παρέχει ασφάλεια από ιούς, όσοι φορούν το κοστούμι μπορούν να πίνουν αλκοόλ από ενσωματωμένα ποτήρια μέσα στο «κράνος» και επικοινωνούν μέσω ενσωματωμένων ηχείων.

«Αποφασίσαμε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση για να επαναφέρουμε τις εκδηλώσεις – όχι σε ένα χρόνο αλλά αύριο», δήλωσε ο δημιουργικός διευθυντής της εταιρείας, Μιγκέλ Ρισουένο.

«Καταλήξαμε στης ιδέα να δημιουργήσουμε ένα κοστούμι που σας επιτρέπει να κοινωνικοποιείστε». Αναγνωρίζοντας την ιστορία της κουλτούρας των κλαμπ, ο Ρισουένο και η ομάδα του επέλεξαν ένα φουτουριστικό – μοντέρνο σχέδιο με φώτα νέον.

«Αυτό που σχεδιάσαμε δεν πρόκειται να είναι κομμάτι ιατρικού εξοπλισμού», πρόσθεσε. «Επειδή τότε θα είναι κάτι καταθλιπτικό και όχι κάτι που θα σας κάνει ευτυχισμένους».

Κοστούμι προστασίας για πάρτι
Η εταιρεία ελπίζει να πραγματοποιήσει το πρώτο πάρτι με το νέο της κοστούμι μέχρι το τέλος του έτους. © Production Club, Inc.

Μπορεί ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας να ξεκίνησε ως μια αναγκαιότητα, αλλά οι απλές χειρουργικές μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης είναι απίθανο να παραμείνουν στη μόδα για πολύ καιρό.

Η μόδα των κλαμπ συχνά αγκαλιάζει στιλιστικές τάσεις που εξυπηρετούν κάποιο σκοπό, από ανεμιστήρες χεριών που μειώνουν τη θερμοκρασία σε όσους χορεύουν, μέχρι μαντίλια που προσφέρουν κωδικοποιημένα συστήματα για τη σεξουαλική ταυτότητα.

Οι μάσκες, συγκεκριμένα, έχουν μια μακρά ιστορία για τις χορευτικές «σκηνές» των κλαμπ και συγκεκριμένες «υποκουλτούρες» μέσα σε αυτές. Πολλοί αποτυπώνουν θέματα επιστημονικής φαντασίας σε αντιασφυξιογόνες μάσκες, ενώ οι λάτρεις των φεστιβάλ φορούν συχνά μπαντάνες.

Tα ξενοδοχεία του μέλλοντος«Κινητά» δωμάτια και σερβιτόροι-ρομπότ

Ακόμη και αν δεν ταιριάζει πλήρως με τα ρούχα, η τεχνολογία μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Ηδη, η εταιρεία StrongArm Tech που εδρεύει στο Μπρούκλιν, έχει δημιουργήσει μια συσκευή σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, που προειδοποιεί τον χρήστη εάν κάποιος τον πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων και συλλέγει πληροφορίες που απαιτούνται για τον εντοπισμό επαφών.

Αν και έχει παρουσιαστεί ως μια συσκευή που θα βοηθήσει ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους με ασφάλεια, παρόμοιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κλαμπ.

Χορεύοντας στον «ανοιχτό αέρα»

Οι υπαίθριοι χώροι είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να είναι δημοφιλείς, ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. Πρόκειται για μια τάση που «κυριάρχησε» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε εκδήλωση στο Μίνστερ, το προσωπικό του Coconut Beach πρόσθεσε ένα ακόμη «στρώμα» κοινωνικής αποστασιοποίησης, τοποθετώντας κύκλους στο πάτωμα που απλώνονταν σε απόσταση δύο μέτρων.

Αυτή η τακτική παρατηρήθηκε ξανά σε ένα βίντεο που έγινε viral στο TikTok, όπου οι παρευρισκόμενοι σε ένα πάρτι κάτω από μια υπόγεια διάβαση της Σλοβακίας, χόρεψαν σε μια απόλυτα προστατευμένη και – καθορισμένη ως προς τις αποστάσεις – χορευτική «σκηνή».

Η περιορισμένη είσοδος θα μπορούσε να ωθήσει στην πραγματοποίηση περισσότερων χορευτικών εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που ενέχει όμως και μεγάλους κινδύνους. Ανεπιθύμητα ρέιβ πάρτι σε δάση ή σε ανοιχτά χωράφια, τα οποία δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο της δεκαετίας του 1980 και του 1990 – και εξακολουθούν να εμφανίζονται σήμερα – θα μπορούσαν να «αναβιώσουν» ως μια απάντηση σε νέους περιορισμούς και κλειστά κλαμπ.

Στο Λιντς του Ηνωμένου Βασιλείου, τρία άτομα συνελήφθησαν για συμμετοχή σε πάρτι 200 ατόμων σε προστατευμένο φυσικό καταφύγιο.

Τα κλαμπ μεταφέρονται στον ψηφιακό κόσμο

Κλαμπ σε ολόκληρο τον κόσμο «μεταφέρθηκαν» εν μέσω πανδημίας στον «ψηφιακό κόσμο», επιτρέποντας στους ανθρώπους να χορεύουν από την άνεση του σπιτιού τους.

Στη Νέα Υόρκη, με περισσότερα από 25.000 εστιατόρια και χώρους νυχτερινής διασκέδασης να επηρεάζονται από τον COVID-19, τα κλαμπ του Μπρούκλιν διοργάνωσαν πάρτι μέσω του Zoom ή δημιούργησαν δικές τους ιστοσελίδες με ζωντανή ροή.

Dj σε κλαμπ
Τα κλαμπ μεταφέρθηκαν στον «ψηφιακό κόσμο». © Shutterstock

Μέχρι οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν – χωρίς φόβο – στα πάρτι που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους, τα νυχτερινά μαγαζιά θα πρέπει να προσαρμοστούν στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Η πίστα θα προσαρμοστεί», τονίζει ο Ντέιβις.

«Δεν θα είναι ίδια με ανθρώπους να φορούν μάσκες, αλλά μια εντελώς διαφορετική εμπειρία», προσθέτει.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερες «εμπειρίες ακρόασης», αντί για παραδοσιακά πάρτι που έχουν ως βασικό τους σημείο τον χορό. Ισως υπάρξει μια αλλαγή παρόμοια με αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, όταν η δεκαετία απαγόρευσης του χορού μετά τα μεσάνυχτα δημιούργησε περισσότερα «μουσικά καφέ» και μικρότερους χώρους εκδηλώσεων.

Αυτό που δεν θέλει ο Ντέιβις είναι να «θυσιαστεί» το πνεύμα «συλλογικότητας» – το οποίο θα μπορούσε να παρεμποδιστεί σε εκδηλώσεις με περιορισμένη χωρητικότητα.

«Η ομορφιά της νυχτερινής ζωής… είναι αυτό το στοιχείο της τύχης, να είσαι κοντά σε άλλους που είναι άγνωστοι », τόνισε ο Ντέιβις. «Εαν δεν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε αυτό το επίπεδο εμπειρίας, τότε θα κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό έως ότου το πετύχουμε ξανά», κατέληξε.

http://travelestate.gr με πληροφορίες από CNN 

Translate »