Σήμερα, 1η Ιουλίου, γιορτάζεται η International Reggae Day κι εμείς θα σας παρουσιάσουμε δέκα κλασσικές επιλογές του είδους, που αποτελούν όχι μονο εξαιρετικά τραγούδια αλλά και σημεία κλειδιά στην ιστορία και την εξέλιξη της reggae μουσικής.

Bob Marley – One Love

O Bob Marley είναι μια ξεκάθαρη ηγετική φιγούρα στον κόσμο της reggae και θα μπορούσε να καταλαμβάνει πολλές θέσεις στη λίστα. Το “One Love” είναι όχι μόνο ένα κλασσικό παράδειγμα της χαρούμενης μελωδικής και ποιοτικής reggae, αλλά το κομμάτι έχει να επιδείξει επίσης σπουδαίους στίχους που είναι καθοριστικοί για το είδος.

Jimmy Cliff – The Harder They Come

Ένας θρύλος του είδους, ο Jimmy Cliff, του οποίου ολόκληρος ο κατάλογος των τραγουδιών του αποτελείται από απαλά reggae classis. Είτε αυτό είναι το αγαπημένο σας τραγούδι από τον Jimmy Cliff, είτε όχι, δε μπορείτε να παραβλέψετε ότι πρόκειται για ένα από τα κορυφαία του είδους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ24 σπάνιες φωτογραφίες που μαρτυρούν την ιστορία της Ροκ μουσικής31/1/2017

The Paragons – The Tide is High

Ίσως αναγνωρίζετε αυτή τη γλυκιά μελωδία από την εκτέλεση των Blondie στη δεκαετία του ’80, που κατάφερε να γίνει τεράστια επιτυχία και να κάνει γνωστό το αυθεντικό σε αρκετούς που δε γνώριζαν μέχρι πρότινος την ύπαρξη του. Το “Tide Is High” των Paragons αποτελεί ένα από τα κορυφαία δείγματα δουλειάς στο χώρο της reggae.

Joe Higgs – Song My Enemy Sings

O Joe Higgs είναι γνωστός ως ένας από τους κορυφαίους του είδους. Όχι μόνο βοήθησε να έρθει το είδος στο προσκήνιο, αλλά καθοδήγησε καλλιτέχνες που στη συνέχεια έγιναν από τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους – έχετε ακουστά τον Bob Marley; 

Toots & The Maytals – Pressure Drop

Το “Pressure Drop” είναι από τα κομμάτια που ακόμα κι αν νομίζεις ότι το ακούς πρώτη φορά, σίγουρα το έχεις κάπου ξανακούσει. ¨Εχει χρησιμοποιηθεί με τόσους τρόπους στην ποπ κουλτούρα, που κατάφερε να εξαπλωθεί στις μετέπειτα γενιές.

Peter Tosh – Legalize It

Ο Peter Tosh μαζί με τους Wailers κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της reggae και του τρόπου που γράφονταν τα τραγούδια, κατά τη διάρκεια της εκπληκτικής σόλο καριέρας του. Το “Legalize It” είναι μόλις ένα από τα πολλά τραγούδια που έγραψε και ωθούσαν τον κόσμο σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Desmond Dekker & The Aces – Israelites

Από τη στιγμή που θα ακούσεις το πρώτο ρεφρέν, είναι εύκολο να καταλάβεις πόσο μεγάλη επιρροή έχει ασκήσει αυτό το εξαιρετικό κομμάτι των Desmond Dekker & The Aces, σε ολόκληρο το είδος της σκα μουσικής. Έχοντας εμπνεύσει την reggae και όλα τα πρακλάδια της, δεν αποτελεί έκπληξη που το “Israelites” χαίρει τόσης εκτίμησης σε ολόκληρη την reggae κοινότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ10 συναρπαστικά πράγματα που δεν ξέρατε για τη μουσική5/2/2017

Toots & The Maytals – 54-46 Was My Number

Οτιδήποτε καταπληκτικό χαρακτηρίζει την reggae, βρίσκεται αποτυπωμένο σε αυτό το κλασσικό κομμάτι των Toots & the Maytals. Το “54-46 Was My Number” έχει χρησιμοποιηθεί ως sample από πολλούς παραγωγούς διαφόρων ειδών μουσικής.

The Wailers – Stir It Up

Οι Wailers είναι γνωστοί ως το μουσικό σχήμα που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το είδος, κυρίως λόγω κομματιών όπως αυτό. Το “Stir It Up” είναι ένα από τα πολλά εξαιρετικά τραγούδια που έχουν γράψει κι ένα από αυτά που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικεές.

e-daily.gr