Πα. Ιούλ 10th, 2020

NEWS & STUDIO IN GAVDOS ISLAND

Χειμώνα Καλοκαίρι διακοπές στο πρώην studio του Ραδιοφωνικού σταθμού gavdos fm 88,8 ETHNICK STUDIO Τηλ 2823083037

Στο πλαίσιο του 14ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ την Παρασκευή 20/9/2019 διοργανώνονται οι κάτωθι συζητήσεις στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λάων.

«Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους…» (Μπέρτολτ Μπρέχτ)

Συζητάμε για την παρουσία του πολέμου ως αυτονόητο «κεκτημένο» του 21 αιώνα και της ειρήνης ως ρομαντικής ουτοπίας. Την ώρα που η  ένταση και οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλη την υφήλιο, ο πόλεμος ως  «μπίζνα» συνεχίζει να αποφέρει τεράστια κέρδη σε αυτούς που εμπλέκονται. Σύμφωνα με το  Ινστιτούτο Ερευνών της Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) , ο όγκος των διεθνών μεταβιβάσεων μεγάλων όπλων αυξήθηκε κατά 7,8% μεταξύ 2009-2013 και 2014-2018, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η αύξηση αυτή αποτελεί συνέχεια της σταθερής ανοδικής τάσης που άρχισε στις αρχές του 2000.

Ομιλητές στη συζήτηση θα είναι ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης από τον Πανελλαδικό Αντιπολεμικό Κινηματικό Συντονισμό (ΠΑΚΣ), ο οποίος θα κάνει μία εισήγηση για το αντιπολεμικό και φιλερειρηνικό κίνημα σήμερα όπως επίσης και το ρόλο της Νατοϊκής Βάσης στα Χανιά στους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή και ο Χαλίλ Καραπασάογλου, Τουρκοκύπριος ποιητής και αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος θα μιλήσει για την εμπειρία της φυλάκισης του στα Κατεχόμενα, τους Τουρκοκύπριους αντιρρησίες συνείδησης και το όραμα του για την ειρήνη. Παρέμβαση θα γίνει από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

19.30

«Ιστορίες και δράσεις αστέγων»

Η συζήτηση για την αστεγία συνήθως γίνεται ερήμην των ίδιων των ανθρώπων που βιώνουν τη δυσμενή αυτή κατάσταση, ενώ εστιάζει στην αντιμετώπιση του φαινομένου με πολιτικές και δράσεις ‘από τα πάνω’. Για τους πολλούς, η ζωή δίχως στέγη είναι αόρατη. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που οι άστεγοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν, να αυτοοργανωθούν και να διεκδικήσουν.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, “ανοίγουμε τα μάτια” σε ιστορίες και δράσεις αστέγων. Συζητάμε από κοινού με στόχο την ορατότητα της ζωής χωρίς στέγη.

•             Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ “Σολωμός” της Βίκης Αρβελάκη και συζητάμε με τη σκηνοθέτιδα.

•             Γνωρίζουμε το παλαιοπωλείο-βιβλιοπωλείο των αστέγων, το οποίο στεγάζεται στην οδό Πειραιώς 132, στην Αθήνα και συζητάμε με τον Λεωνίδα Κουρσούμη, έναν από τους βασικούς συντελεστές του εγχειρήματος αυτού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, συλλέγουμε βιβλία και μικροαντικείμενα σε καλή κατάσταση τα οποία θα σταλούν στο παλαιοπωλείο-βιβλιοπωλείο αστέγων στην Αθήνα.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 14ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΝΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Translate »