Δε. Σεπ 21st, 2020

NEWS & STUDIO IN GAVDOS ISLAND

Χειμώνα Καλοκαίρι διακοπές στο πρώην studio του Ραδιοφωνικού σταθμού gavdos fm 88,8 ETHNICK STUDIO Τηλ 2823083037

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Πού οπισθοχωρεί η κυβέρνηση για να βρεθεί πλειοψηφία (λίστα)

Ανοιχτός στις προτάσεις των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία διήρκεσε δυόμιση ώρες.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται ενόψει της επόμενης συνεδρίασης την Δευτέρα (στις 12 μμ), όπου, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «θα κριθεί εάν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία, η οποία θα δώσει την οριστική λύση», πρόκειται να αποστείλει επιστολή τεσσάρων σημείων στα κόμματα με τις «κόκκινες» γραμμές αλλά και τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης.  Στη νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα εξετασθεί πλαίσιο τεσσάρων σημείων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, πάνω στα οποία θα στηριχθεί πιθανή συμφωνία των κομμάτων για την κατάθεση κοινά αποδεκτού νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να σχηματιστεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, ώστε αφενός η ρύθμιση να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και αφετέρου να απομονωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επιστολή Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών θα αποσαφηνίζει ότι:

  • Δεν συζητάει το θέμα της ισοτιμίας της ψήφου, άρα και ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα, όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Το βασικό σενάριο για τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού θα είναι αυτό να γίνεται στις Πρεσβείες και τα Προξενεία αλλά να υπάρχουν εξαιρέσεις για επιστολική ψήφο, όπου αυτό είναι πλήρως αιτιολογημένο (πχ. Κατοικία σε μεγάλη απόσταση -για παράδειγμα 500.000 χλμ,- από το πλησιέστερο σημείο της ψηφοφορίας)
  • Αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15 (από 12 που είναι σήμερα) μέσα στους οποίους κάθε κόμμα θα μπορεί να συμπεριλαμβάνει υποψήφιους από τους Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς να υπάρχει κάποιο πλαφόν
  • Περιορισμός για το ποιοι θα ψηφίζουν, με τον υΠΕΣ να συζητάει την πρόταση του ΚΚΕ να μην λείπουν από την Ελλάδα πάνω από 30 χρόνια και να διατηρούν οικονομική σχέση με την χώρα (ΑΦΜ).

Θεοδωρικάκος: Την Δευτέρα θα κριθεί η πλειοψηφία

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι: «

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση κάνουν τα πάντα προκειμένου να διευκολυνθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Γι’ αυτό η μοναδική προϋπόθεση που θέσαμε στη σημερινή συζήτηση για να πετύχουμε τη συμφωνία είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μετράει ισότιμα με την ψήφο των Ελλήνων που ψηφίζουμε εδώ στην πατρίδα μας.

Η συζήτηση ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και δεσμεύτηκα να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο συμφωνίας με τέσσερα σημεία, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα Κόμματα. Το πλαίσιο αυτό παίρνει υπ’ όψιν του τις θέσεις όλων των πολιτικών Κομμάτων προκειμένου να μπορέσουμε να  βρεθεί λύση.

Η επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα και σε αυτή θα κριθεί εάν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία, η οποία θα δώσει την οριστική λύση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να νομοθετήσει τη διευκόλυνση αυτού του δικαιώματος γιατί το οφείλουμε στα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα τόσα χρόνια και έχουν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα».

Σκανδαλίδης: Σε θετικό κλίμα η συζήτηση

aftodioikisi.gr

Translate »