Άδεια τα ταμεία της ΑΕΠΙ αλλά η διανομή θα γίνει. Τί είπε η επίτροπος στο σωματείο ΑΣΜΑ 450+

Την πρώτη συνάντησή της με τα σωματεία έκανε η επίτροπος που τοποθετήθηκε στην ΑΕΠΙ Μαρία Βλάχου. Όπως ενημερώνει το σωματείο ΑΣΜΑ 450+ τα μέλη του, το ποσό του ταμείου και των λογαριασμών που βρήκε η ίδια και το επιτελείο της ήταν πολύ χαμηλό.

Δεν μπορούσε να καλύψει ούτε καν το ποσό της προηγούμενης διανομής των Ελλήνων δημιουργών που ήταν περί τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο έκανε και κάνει προσπάθειες να συγκεντρωθούν χρήματα, οι οποίες αποδίδουν καρπούς.

Η εταιρία, σε κάθε διανομή, κρατούσε 600 – 700 χιλιάδες ευρώ περίπου από μη ταυτοποιημένα τραγούδια (αδιανέμητα ποσά). Το ποσό αυτό στην τελευταία διανομή έφτασε τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά συνολικά δεν έχουν βρεθεί στα ταμεία της εταιρείας.

Η επίτροπος επιβεβαίωσε ότι έως τώρα, δεν έχει προκύψει συγκεκριμένη πρόταση από επενδυτή. Επιβεβαίωσε επίσης πως η εταιρεία έχει ανοιχτές υποχρεώσεις σε ΙΚΑ και εφορία. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου ΑΣΜΑ 450+

«Μετά από τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του σωματείου μας ΑΣΜΑ 450+ με την επίτροπο της ΑΕΠΙ Κα Μαρία Βλάχου σας ενημερώνουμε αναλυτικά για όσα μας ανακοινώθηκαν:

Το ποσό του ταμείου και των λογαριασμών που βρήκε η ίδια και το επιτελείο της ήταν πολύ χαμηλό. Δεν μπορούσε να καλύψει ούτε καν το ποσό της προηγούμενης διανομής των Ελλήνων δημιουργών που ήταν περί τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Γι’αυτό το λόγο έκανε και κάνει προσπάθειες να συγκεντρωθούν χρήματα.

Οι προσπάθειες αποδίδουν και θα γίνει η διανομή, ωστόσο το ποσό που θα διανεμηθεί θα το γνωρίζουμε λίγο πριν το τέλος του Ιουνίου.

Η διανομή θα γίνει με τις μειωμένες προμήθειες της εταιρείας, μετά την απόφαση του διοικητικού εφετείου. Να θυμίσουμε ότι αυτό το οφείλουμε στους δημιουργούς που πριν από 21 χρόνια προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και στον δικηγόρο του σωματείου μας Γιωργανδρέα Ζάννο που τους εκπροσώπησε.

Η επίτροπος, στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει τη διανομή αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα , εξαιτίας της διοικητικής οργάνωσης της εταιρείας αλλά και των υπεύθυνων διανομής που έχουν την ευθύνη για την προεργασία.

Στη διανομή του περασμένου Δεκέμβρη, οι δημιουργοί του διεθνούς ρεπερτόριου (ξένοι) δεν πληρώθηκαν. Συνολικά τα χρέη της εταιρείας απέναντί τους έως τώρα αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρία, σε κάθε διανομή, κρατούσε 610 χιλιάδες ευρώ περίπου από μη ταυτοποιημένα τραγούδια (αδιανέμητα ποσά). Το ποσό αυτό στην τελευταία διανομή έφτασε τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά συνολικά δεν έχουν βρεθεί στα ταμεία της εταιρείας.

Η επίτροπος επιβεβαίωσε πως η εταιρεία έχει ανοιχτές υποχρεώσεις σε ΙΚΑ και εφορία. Να θυμίσουμε ότι περιμένουμε και την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου της ΦΑΕ. Περισσότερα στοιχεία θα έχουμε στα χέρια μας και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του οικονομικού συμβούλου της επιτρόπου.

Δεν έχει ακριβή εικόνα για πόσο διάστημα με βάση την παρούσα φάση εισροών θα μπορεί η ΑΕΠΙ να πληρώνει τις υφιστάμενες μισθοδοσίες και υποχρεώσεις. Κάποιες υποχρεώσεις της ΑΕΠΙ σε προμηθευτές που περιλαμβάνουν και εταιρίες της οικογένειας η επίτροπος τις έχει μεταθέσει χρονικά προς τα πίσω για να βοηθήσει την διανομή.

Στις 17 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στους μετόχους για να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η επίτροπος επιβεβαίωσε ότι έως τώρα, δεν έχει προκύψει συγκεκριμένη πρόταση από επενδυτή.

Η επίτροπος κατέθεσε αναλυτική έκθεση στην Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου την οποία θα ζητήσουμε ως έχοντες έννομο συμφέρον και ελπίζουμε να μας την παραδώσει. Η υπουργός δεν έχει απαντήσει ακόμα στα προηγούμενα ερωτήματά μας.

Έχουν γίνει ενέργειες ενημέρωσης των χρηστών από την επίτροπο. Προτάθηκε να γίνει μια επιστολή από την επίτροπο που θα την υπογράψουν όλα τα σωματεία και θα απευθύνεται προς τους χρήστες.

Αγαπητοί συνάδελφοι, να τονίσουμε τέλος, πως οι εκπρόσωποι του σωματείου μας δήλωσαν για άλλη μια φορά , πως ο δικός μας στόχος είναι να μετατραπεί η ΑΕΠΙ σε έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, που θα διοικείται από ικανούς managers και θα ελέγχεται από τους δημιουργούς όπως ορίζει ο νόμος σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Τονίσαμε για πολλοστή φορά πως δεν εμπιστευόμαστε τους μετόχους που μας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο, στο όριο των αντοχών μας και πως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα αύριο χωρίς γκρίζες ζώνες στο πνευματικό δικαίωμα».