Αλ. Τσίπρας από το Σικάγο: Η Ελλάδα επέστρεψε

Σικάγο
Του Θανάση Κ.Τσίτσα 

«H στήριξη των ΗΠΑ ήταν κρίσιμη για να ανταπεξέλθουμε στην κρίση, η στήριξη των ΗΠΑ είναι αναγκαία και για να την ξεπεράσουμε μια και καλή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας χαιρετισμό στη δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε» («Greece is back»). 

Στην ομιλία του στον ελληνισμό του Σικάγο ανέφερε ότι «ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα επέστρεψε, χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, και στην οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη». «Η χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, «πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα μπορεί να πατά ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτές τις ημέρες, κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο και ξεκινάμε να γράφουμε ένα καινούριο». «Η ιστορία», είπε, «ήταν σκοτεινή τα τελευταία επτά χρόνια», «για επτά χρόνια περάσαμε μια τρομερή οικονομική κρίση με βαριές κοινωνικές συνέπειες», στην οποία ήρθε να προστεθεί η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση που έχει δει η Ευρώπη από τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο, που έφτασε στο κατώφλι μας.

«Οι Έλληνες πολίτες αντεπεξήλθαν, θυσιάστηκαν, αντιστάθηκαν στους δανειστές όταν έπρεπε και άλλαξαν τελικά για το καλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Και σήμερα, στεκόμαστε δυνατοί ξανά. Η οικονομία μας ανακάμπτει και αναπτύσσεται. Τα σύνορα μας είναι ασφαλή. Η διπλωματία μας αναβαθμίζει τη δυναμική της και την παρέμβαση της όλο και περισσότερο μέρα με τη μερά. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε», αναφορά που έγινε δεκτή από το ακροατήριο με θερμό χειροκρότημα.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως όταν λέει ότι η Ελλάδα επέστρεψε, δεν εννοεί στο παρελθόν που μας οδήγησε στην κρίση. «Αφήνουμε πίσω, όχι μόνο την κρίση, αλλά το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή», είπε, προσθέτοντας ότι «ενδυναμώσουμε τη γεωστρατηγική μας θέση ως ο πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας».

Σχεδόν δύο ημέρες πριν συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι όπως η στήριξη των ΗΠΑ ήταν κρίσιμη για να ανταπεξέλθουμε στην κρίση, η στήριξη των ΗΠΑ είναι αναγκαία και για να την ξεπεράσουμε μια και καλή.

Συνεπώς, είπε, απευθυνόμενος στην ομογένεια, η στήριξη σας είναι κρίσιμη, στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος που είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Σικάγο, «μια πόλη που κρατάει τη φλόγα του Ελληνισμού αναμμένη». Είπε ότι οι Έλληνες της ομογένειας μπορεί να έφυγαν από την πατρογονική γη για να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και έναν μεγάλο αγώνα, είμαστε όμως αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε μαζί και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό», είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η σύζυγος του κ. Περιστέρα Μπαζιάνα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου από την διευθύντρια του Λόρα Κάλαμος, παρουσία του Τζον Κάλαμος. Στην δεξίωση παραβρέθηκαν οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πάνος Καμμένος και Τέρενς Κουίκ, καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ,Τζέφρι Πάιατ. Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε με σύντομο χαιρετισμό η Ευγενία Πετροπούλου γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, αλλά και ο Τζων Κουδούνης (CEO της Kalamos Investments, η οποία απέκτησε πρόσφατα το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής).

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Αμερικανούς και ομογενείς για επενδύσεις 

«Δεν κυνηγάμε εμείς τις επενδύσεις, εδώ έχουν έρθει σε εμάς οι επενδυτές», είπε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ερωτηθείς από τον ΑΝΤ1 εάν έχει αποδώσει αυτό το «σαφάρι επενδύσεων» στις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της δεξίωσης που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum, ο κ. Παπαδημητρίου πρόσθεσε στον ΑΝΤ1 ότι «αυτό που έχουμε δει είναι κάτι πρωτοφανές, θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας», επισημαίνοντας τη θερμή υποδοχή της οποίας έχει τύχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβερνητική αποστολή στην επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η χώρα θα βγει από την κρίση, ότι έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, «η οποία περιμένουμε να είναι πολύ σημαντική» και πως αναμένουν το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχουν δείξει και οι Αμερικανοί και οι ομογενείς να φτάσει στη χώρα μας». Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι «οι επενδύσεις θα είναι έναν από τα θέματα στη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα».

real.gr