Τραμπ: «Η Ελλάδα παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις»

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο 10ος Έλληνας πρωθυπουργός μεταπολεμικά που περνά το κατώφλι του Οβάλ Γραφείου

Το διαβάζουν τώρα:Τραμπ: «Η Ελλάδα παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις»

«Είναι σαφές ότι η στρατηγική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπουμε στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων και ουσιαστικότερης στήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθειά μας να βγούμε από αυτήν την τρομερή κρίση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Λίγο μετά τις 19:00 ώρα Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο δέκατος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ελλάδας που περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τη δουλειά που έχει γίνει για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

«Είναι τιμή να έχουμε μαζί μας τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, όμως κάνει εξαιρετική δουλειά για την επάνοδό της και θα επανέλθει. Συνεργαζόμαστε σε πολλά διαφορετικά πράγματα. Αναβαθμίζουν τον στόλο τους, έχουν αεροσκάφη, το F-16 που είναι ένα εξαιρετικό αεροπλάνο. Κάνουν μεγάλες αναβαθμίσεις. Και έχουμε και εμπορικές σχέσεις. Μετά από εδώ θα έχουμε κάποιες συναντήσεις. Θα συναντηθούμε με τα επιτελεία μας, θα έχουμε ένα γεύμα εργασίας και θα μιλήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μας βοηθήσει κι εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα. Όμως με την Ελλάδα έχουμε μια μακρά σχέση. Υπήρξαν σπουδαίοι εταίροι, πιστοί φίλοι και σύμμαχοι και ανυπομονώ για τη σημερινή μας συζήτηση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική μας συνεργασία. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Όμως σε κάθε περίσταση υπήρξε αξιόπιστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία, οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τις οποίες όλοι μοιραζόμαστε. Είναι ευτυχής που είμαι εδώ, είναι τιμή για εμένα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

euronews.com