Το αυτόνομο κράτος της Μυκόνου

Το VICE πήγε στη Μύκονο για να καταλάβει πώς από ένας κρυφός επίγειος παράδεισος τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, έφτασε να ανταγωνίζεται σήμερα διεθνείς πολυτελείς προορισμούς όπως είναι το Saint Tropez, το Monte Carlo, το Saint Barth και η Ibiza.

Ενώ τα τελευταία χρόνια όλη η Ελλάδα περνάει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, η Μύκονος γνωρίζει μία πρωτοφανή οικονομική άνθηση. Το νησί κατακλύζουν εκατομμυριούχοι Άραβες, Λιβανέζοι και Τούρκοι που ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ. Στη νυχτερινή διασκέδαση έχουν κάνει την εμφάνισή τους privé clubs, στα πρότυπα του Λονδίνου, όπου η ελάχιστη κατανάλωση ξεκινάει από τα 1000 ευρώ και φθάνει τις δεκάδες χιλιάδες σε ένα μόνο βράδυ. Η στροφή της Μυκόνου, κυρίως σε αυτό το κοινό, που ζητάει exclusive υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου, έχει συμπαρασύρει τις τιμές προς τα πάνω.

Μιλήσαμε με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο νησί, για να μας ξηγήσουν πού βασίστηκε το οικονομικό θαύμα της Μυκόνου, τι διαφορετικό προσφέρει σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αλλά και να προβλέψουν αν η μεγάλη άνοδος των τιμών σε διαμονή και υπηρεσίες, θα βλάψει ή θα ωφελήσει το νησί μακροπρόθεσμα.

 

Παρουσίαση: Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Παραγωγή: Ελίζα Μπενβενίστε
Βοηθός παραγωγής: Μαριλύ Ανδριοπούλου
Κάμερα: Γιώργος Ηλιόπουλος
Ήχος: Στέλιος Μπουζιώτης
Μοντάζ: Στεφανία Γιαννίκου

Δείτε όλα τα ντοκιμαντέρ του VICE εδώ.