Σοκ στους κατοίκους! Ολόκληρη η Γαύδος είναι δασική!

Δήμαρχος Γαύδου: «Είναι σαν να μας λένε να φύγουμε από το νησί, για να έρθουν μεγαλοεπενδυτές»

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τους ακρίτες – κατοίκους της Γαύδου η ανάρτηση του δασικού χάρτη για το νησί. Με βάση τα δεδομένα που ισχύουν για όλους τους δασικούς χάρτες  ολόκληρη η Γαύδος «εμφανίζεται» ως δασική περιοχή.

Χαρακτηριστικό της παράλογης κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι της Γαύδου είναι πως από τα 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα που είναι η συνολική έκταση του νησιού, στον δασικό χάρτη, τα 30,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα εμφανίζονται ως δασικές περιοχές!

Μάλιστα, στα 3.5 τετρ.χιλιόμετρα που έμειναν εκτός, συμπεριλαμβάνονται και οι αιγιαλοί.

Καταργούν μετόχια και οικιστική ζωή ενός αιώνα και αφαιρούν κάθε δυνατότητα ανάπτυξης στο  νησί.  Είναι σαν να μας λένε να το εγκαταλείψουμε.

Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο της Δημάρχου Γαύδου Ευαγγελίας Καλλίνικου στο Flashnews.gr, η οποία επεσήμανε πως στον χάρτη εμφανίζονται ως «δάση» όλες οι περιοχές στις οποίες εμφανίστηκε κάποια ανάπτυξη από την δεκαετία του 1980.

Την περασμένη Κυριακή, σε συνέλευση κατοίκων της Γαύδου συζητήθηκε το τεράστιο αυτό πρόβλημα και σήμερα η κα Καλλίνικου συναντάται με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Βουλευτή Χανίων Γιώργο Σταθάκη προκειμένου να βρεθεί λύση.

Όπως ανέφερε η Δήμαρχος Γαύδου, ο συγκεκριμένος δασικός χάρτης «ακυρώνει» τις εξαγγελίες που είχε κάνει ο κ. Σταθάκης σε ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί στο νησί τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε ερώτηση του Flashnews.gr για το εάν θα κατατεθούν οι αντιρρήσεις που προβλέπει ο νόμος, η κα Καλλίνικου επεσήμανε πως στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων θα πρέπει να πληρώσουν τα παράβολα και να υποβληθούν σε πολλά έξοδα, για να αποδείξουν πως δεν είναι δάση τα χωράφια τους, κάτι που στην σημερινή εποχή η πλειοψηφία των κατοίκων δεν έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα.

Στο σημείο αυτό, όπως τονίζει η Δήμαρχος Γαύδου, εγκυμονείται ένας ακόμη κίνδυνος.

Μεγαλοεπενδυτές με άφθονα κεφάλαια και πλειάδα νομικών συμβούλων να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις, «δίνοντας ψίχουλα στους κατοίκους για να τους πάρουν την γη».

«Τελικά θέλουν να φύγουμε οι κάτοικοι και να έρθουν κάποιοι που θα μετατρέψουν την Γαύδο σε τουριστικό θέρετρο για λίγους;» αναρωτήθηκε η κα Καλλίνικου, προσδοκώντας πως θα βρεθεί μια λύση έτσι ώστε η ακριτική Γαύδος να παραμείνει στους κατοίκους της.

flashnews.gr